Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie. Do rogali wystarczy kubek mleka lub kawy i mamy idealne śniadanie.
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1513
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13880
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 170
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1513
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13880
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 170
Składniki
Rogale : Drożdże wymieszać z cukrem w letnim mleku i zostawić aż zaczną pracować. Potem zaczyn dodać do mąki wymieszanej z solą i dodać rozbełtane jajka oraz margarynę. Połączyć składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie rozpłaszczyć je dłońmi na blacie na koło i przeciąć na 8 klinów. Każdy klin zwijać w ruloniki zaczynając od szerszej strony a potem uformować rogale i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Rogale zakryć ściereczką do podrośnięcia a potem posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem ( ja kilka zostawiłam bez sezamu bo nie wszyscy z domowników go lubią ). Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Konfitura : Owoce pokroić i wrzucić do rondla. Gotować na małym ogniu kilka minut z sokiem z cytryny a potem dodać cukier i chwilkę gotować. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do owoców, zagotować. Gotową konfiturę zostawić do wystygnięcia. Upieczone rogale podawać ze śniadaniową lub masłem i konfiturą. A do tego kubek mleka i mamy idealne śniadanie.