Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i puszyste bułeczki ze słodkim nadzieniem, idealne na podwieczorek dla całej rodziny.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13289
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 492
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9845
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13289
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 492
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9845
Składniki
Drożdże pokruszyć do miseczki, rozetrzeć z 2-3 łyżkami cukru. Dodać ok 3 łyżki mąki i dolać około 50 ml ciepłego mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia (ok. 10-15 minut).
Jajka ubić z pozostałą ilością cukru. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, wlać ubitą masę jajeczną i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. (Gdyby ciasto wydawało się zbyt wilgotne można dodać nieco więcej mąki). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy, na około 2 cm grubości. Wyciąć kółko, nałożyć porcję marmolady. Zlepić dokładnie i uformować w kształt kuli.
Uformowane kuleczki nakryć ściereczką i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
W garnku do gotowania na parze doprowadzić wodę do wrzenia. Układać podrośnięte bułeczki (można na 2 warstwach naczynia). Parować około 15 minut. Podnosząc pokrywę garnka zwrócić szczególną uwagę na to, by woda nie kapała na uparowane bułeczki (pomarszczy się wtedy skórka).
Przestudzone bułeczki podawać z ubitą śmietanką i utartą czekoladą, lu według własnego uznania.