Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Więcej
ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików
Jeśli używamy świeżych drożdży:
W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min )
Jeśli używamy suchych drożdży:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki.
ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików
Jeśli używamy świeżych drożdży:
W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min )
Jeśli używamy suchych drożdży:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki.
Te rogaliki są pracochłonne i bardzo kaloryczne. Mają w swoim składzie aż 40...
Odsłon: 238
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 80
Najlepsze pierogi na świecie, bo z truskawkami.
Odsłon: 21
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 80
Najlepsze pierogi na świecie, bo z truskawkami.
Odsłon: 21
Składniki
ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików
Jeśli używamy świeżych drożdży: W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ) Jeśli używamy suchych drożdży: Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki.
ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików
Jeśli używamy świeżych drożdży: W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ) Jeśli używamy suchych drożdży: Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 55
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2915