Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, maślane bułeczki cynamonowe z nutą whisky - idealne na świąteczne wypieki.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 93
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 93
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Składniki
Zacznijmy od namoczenia rodzynek w whisky. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 650g mąki pszennej, 50g drożdży, 100g rozpuszczonego masła, 80g cukru, 250ml mleka, 2 żółtka i jedno jajko oraz szczyptę soli. Ciasto przygotowujemy w ten sposób, że mieszamy ze sobą: mleko, cukier, masło i drożdże a po połączeniu się tych składników dodajemy kolejne. Wszystko wyrabiamy mikserem do momentu aż ciasto osiągnie jednolitą strukturę - nie będzie się kleiło do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
Jak ciasto urośnie to podsypujemy je mąką i wałkujemy w taki sposób, aby powstał długi prostokąt. Całość posypujemy cukrem i cynamonem, orzechami i rodzynkami a następnie rolujemy ciasto, tak aby wszystkie dodatki znalazły się w środku. Powstanie nam walec z ciasta, który kroimy na 4cm kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia
Piekarnik nagrzewamy do 180C i wkładamy na jego spód naczynie z wodą. Dobrze jest poczekać chwilę aż w piekarniku wytworzy się para. Bułeczki będą się piekły około 20-25 minut z tym, że w połowie pieczenia proponuje otworzyć piekarnik i obrócić blaszkę, spowoduje to, to że będą równo upieczone.
Do przygotowania lukru potrzebujemy sok z połówki cytryny, cynamon i cukier puder. Proporcje na oko, jednak tak aby lukier był dość gęsty. Bułeczki najlepiej lukrować kiedy są jeszcze gorące. Życzę smacznego! Ps. Poniżej znajduje się film, w którym bardzo dokładnie, krok po kroku pokazuję jak zrobić takie bułeczki.