Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tymi prostymi, słodkimi bułeczkami wielkanocnymi możesz delektować się przez cały rok. Historia ich powstania nie jest do końca znana, choć mogły być wytwarzane już w kulturach pogańskich, a charakterystyczne cztery części na powierzchni bułeczki odpowiadały czterem kierunkom świata lub czterem porom roku. Później bułeczki przejęły kultury chrześcijańskie, choć szczególnie często są pieczone w Wielkiej Brytanii. Cechą charakterystyczną słodkiego wypieku jest krzyż na ich wierzchu i dodatek rodzynek, ale możesz użyć także suszonej żurawiny, moreli lub posiekanej czekolady.
Foremka: 20 x 30 cm
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1199
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1199
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Podgrzej mleko, dosyp łyżkę mąki (odsyp z wyliczonej części) i drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. W dużej misce przesiej mąkę pszenną, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło i ucieraj dłońmi, aż mieszanina zacznie przypominać drobną bułkę tartą. Następnie wlej rozczyn mleka z drożdżami, wbij jajko i dodaj ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto dłońmi lub za pomocą specjalnego haka w robocie kuchennym. Na koniec dodaj rodzynki, wszystko dobrze wymieszaj i uformuj ciasto w kulę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut lub do czasu, aż podwoi swoją obojętność.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przełóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez ok. 5 minut. Podziel na 12 różnych części i każde uformuj w kulę. W formie (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia ułóż wszystkie kule w odstępach ok. 1 cm, układając bułeczki w konfiguracji 3 x 4. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. A w tym czasie wykonaj ciasto na krzyżyki. Połącz przesianą mąkę z wodą i mieszaj, aż powstanie pasta. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij linie przez środek wszystkich bułek, a potem przez kolejne w poprzek, aby powstały krzyżyki.
Wstaw blachę z bułkami do piekarnika i trzymaj ok. 15 minut lub piecz do momentu, aż bułeczki po postukaniu zaczną wydawać pusty dźwięk. Po czym wyjmij blachę i odstaw bułki do ostudzenia. Aby wykonać syrop wsyp cukier do garnka, dolej wodę i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Posmaruj syropem jeszcze ciepłe bułeczki i odstaw do ostudzenia. Możesz także użyć płynnego miodu.
Wielkanocne bułeczki podawaj samodzielnie lub z masłem. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy są jeszcze miękkie i sprężyste.