Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezglutenowy zakwas,który można użyć do wszystkich rodzajów chleba, na przykład do pszennego. Ja osobiście uwielbiam smak pieczywa na tym zakwasie.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5713
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2024
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 94
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 240
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5713
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2024
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 94
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 240
Składniki
Zasada jest ta sama co przy wszystkich zakwasach chlebowych: jedna porcja mąki i jedna porcja wody. Wieczorem wsypuję do wygotowanego słoika dwie łyżki mąki,dwie łyżki wody,dokładnie mieszam i przykrywam ściereczką albo gazą i owijam gumką. Rano tylko mieszam.
Na wieczór znowu dodaję dwie łyżki mąki i dwie łyżki wody a rano tylko znowu mieszam. Proces powtarzam przez 6-7 dni aż do uzyskania intensywnego kwaśnego zapachu. Zakwas jest gotowy do pieczenia chleba.