Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezglutenowy zakwas,który można użyć do wszystkich rodzajów chleba, na przykład do pszennego. Ja osobiście uwielbiam smak pieczywa na tym zakwasie.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5893
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5893
Składniki
Zasada jest ta sama co przy wszystkich zakwasach chlebowych: jedna porcja mąki i jedna porcja wody. Wieczorem wsypuję do wygotowanego słoika dwie łyżki mąki,dwie łyżki wody,dokładnie mieszam i przykrywam ściereczką albo gazą i owijam gumką. Rano tylko mieszam.
Na wieczór znowu dodaję dwie łyżki mąki i dwie łyżki wody a rano tylko znowu mieszam. Proces powtarzam przez 6-7 dni aż do uzyskania intensywnego kwaśnego zapachu. Zakwas jest gotowy do pieczenia chleba.