Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezglutenowy zakwas,który można użyć do wszystkich rodzajów chleba, na przykład do pszennego. Ja osobiście uwielbiam smak pieczywa na tym zakwasie.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2361
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3526
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4314
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74388
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2361
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3526
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4314
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74388
Składniki
Zasada jest ta sama co przy wszystkich zakwasach chlebowych: jedna porcja mąki i jedna porcja wody. Wieczorem wsypuję do wygotowanego słoika dwie łyżki mąki,dwie łyżki wody,dokładnie mieszam i przykrywam ściereczką albo gazą i owijam gumką. Rano tylko mieszam.
Na wieczór znowu dodaję dwie łyżki mąki i dwie łyżki wody a rano tylko znowu mieszam. Proces powtarzam przez 6-7 dni aż do uzyskania intensywnego kwaśnego zapachu. Zakwas jest gotowy do pieczenia chleba.