Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa wielkanocna, ale nie tylko. Żurek na domowym zakwasie, z jajeczkiem, boczkiem i kiełbasą.
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13204
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 551
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 55
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13204
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 551
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 55
Składniki
Marchewkę, pietruszkę i cebulę gotujemy w litrze lekko osolonej wody (czas gotowania około 20 minut). Następnie wlewamy zakwas, wywar spod boczku, dodajemy chrzan, czosnek, przyprawy i całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Sporządzamy zawiesinę z mąki i śmietany, zabielamy nią żurek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
Żurek podajemy z ugotowaną wcześniej kiełbasą pokrojoną w plasterki, gotowanym boczkiem i jajkiem na twardo.
Smacznego. Uwaga 1: Jeżeli żurek jest mało kwaśny, można w czasie gotowania dodać łyżkę octu. Uwaga 2: Z podanych proporcji powinno wyjść około 4 litrów pysznego żurku.