Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy, powszedni chleb pszenny. Dość łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
METODA TRADYCYJNA: do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier i wymieszać. Dodać masło, mleko i wodę. Wyrabiać około 15 minut (aż przestanie się kleić). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca, aby powiększył objętość dwukrotnie (ja włożyłem na noc do chłodziarki). Odgazować ciasto i lekko zagnieść. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem i posypać mąką. Uformować bochenek, położyć na blasze i posypać go mąką. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (przy używaniu termoobiegu pod żadnym pozorem nie zmniejszamy temperatury!), zostawiając w tym czasie chleb na 30 minut. Naciąć. Włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Upieczony bochenek wyda głuchy odgłos po uderzeniu w jego spód.
THERMOMIX: wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić przez około 4-5 minut na pozycji Interwał. Przełożyć do miski i dalej postępować według przepisu w punkcie 1.
[przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]