Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy, powszedni chleb pszenny. Dość łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.
METODA TRADYCYJNA: do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier i wymieszać. Dodać masło, mleko i wodę. Wyrabiać około 15 minut (aż przestanie się kleić). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca, aby powiększył objętość dwukrotnie (ja włożyłem na noc do chłodziarki). Odgazować ciasto i lekko zagnieść. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem i posypać mąką. Uformować bochenek, położyć na blasze i posypać go mąką. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (przy używaniu termoobiegu pod żadnym pozorem nie zmniejszamy temperatury!), zostawiając w tym czasie chleb na 30 minut. Naciąć. Włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Upieczony bochenek wyda głuchy odgłos po uderzeniu w jego spód.
THERMOMIX: wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić przez około 4-5 minut na pozycji Interwał. Przełożyć do miski i dalej postępować według przepisu w punkcie 1.
[przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]
Można dodać ulubione ziarna, np słonecznik, siemie lniane, pestki dyni... :)...
Odsłon: 4539
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.
Odsłon: 2993
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1864
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 210
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 163
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 230
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 89
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1864
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 210
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 163
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 230
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 89
Składniki
METODA TRADYCYJNA: do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier i wymieszać. Dodać masło, mleko i wodę. Wyrabiać około 15 minut (aż przestanie się kleić). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca, aby powiększył objętość dwukrotnie (ja włożyłem na noc do chłodziarki). Odgazować ciasto i lekko zagnieść. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem i posypać mąką. Uformować bochenek, położyć na blasze i posypać go mąką. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (przy używaniu termoobiegu pod żadnym pozorem nie zmniejszamy temperatury!), zostawiając w tym czasie chleb na 30 minut. Naciąć. Włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Upieczony bochenek wyda głuchy odgłos po uderzeniu w jego spód.
THERMOMIX: wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić przez około 4-5 minut na pozycji Interwał. Przełożyć do miski i dalej postępować według przepisu w punkcie 1.
[przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 90
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 126