Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arancini nadziewane mięsem do przepyszna przekąska pochodząca z Sycylii. Cechuje się pożywnością i bardzo ciekawym smakiem. Choć przygotowanie tej potrawy wydaje się skomplikowane – wcale takie nie jest.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 39
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 130
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 39
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 130
Składniki
Ryż zalej bulionem i dodaj 25 g masła. Zagotuj ryż na dużym ogniu, po czym go zmniejsz. Zawartość garnka wymieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj przez 20 minut. Zdejmij pokrywkę i roztrzep ryż widelcem. Powinien być bardzo lepki – jeśli tak nie jest, wlej łyżkę wody i ponownie umieść garnek na bardzo małym ogniu przez kilka minut. Ryż ostudź – do klejenia arancini ryż musi być bardzo zimny.
25 g masła roztop i ostudź. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami i usmaż na rozgrzanej patelni, wytapiając cały tłuszcz. Farsz powinien być bardzo suchy. Wymieszaj ryż, ostudzone masło i oba rodzaje serów. Dodaj pieprz i sól. Jajka ubij i dodaj do masy.
Formuj kuleczki o średnicy około 1,5 cm. Każdą rozpłaszcz i umieść w środku niewielką ilość mięsa mielonego. Sklej kuleczkę, dobrze dociskając ryż. Odłóż na ok. 15 minut, by struktura arancini stała się bardziej zwarta.
Do jednej miski wsyp mąkę. W drugiej misce rozbełtaj jajka, a do trzeciej wsyp bułkę tartą. We frytkownicy lub dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 170 st. Celsjusza.
Każdą kuleczkę obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smaż po kilka arancini, do momentu aż panierka nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Po usmażeniu, odłóż kuleczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, by pozbyć się nadmiarowego tłuszczu. Arancini nadziewane mięsem podawać na ciepło, z ulubioną sałatką lub sosem pomidorowym.