To podstawowy przepis na solone śledzie. Mogą stanowić bazę do śledzi w śmietanie, po żydowsku czy tatara śledziowego. Ale równie dobrze smakują w towarzystwie tylko dobrej kromki chleba. Pięknie pachną przyprawami, a sok z cytryny nadaje im lekkiej kwasowości. W jaki sposób je podacie to już Wasza fantazja kulinarna :)
Aromatyczne śledzie
Składniki
- -4 solone śledzie
- -2 cebule
- -2 ząbki czosnku
- -pół szklanki oleju lub oliwy
- -sok z jednej cytryny
- -2 listki laurowe
- -po kilka ziaren pieprzu i jałowca
- -łyżeczka majeranku
- -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- -płaska łyżeczka cukru
Składniki
- -4 solone śledzie
- -2 cebule
- -2 ząbki czosnku
- -pół szklanki oleju lub oliwy
- -sok z jednej cytryny
- -2 listki laurowe
- -po kilka ziaren pieprzu i jałowca
- -łyżeczka majeranku
- -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- -płaska łyżeczka cukru

Etapy przygotowania
Śledzie zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru, wymieszać.
W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw.
Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki.
W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania składników.
Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce na 2-3 dni. Podawać wyłożone na półmisek z dowolnymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują podane tylko z pieczywem.
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 591
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 591



Składniki
- -4 solone śledzie
- -2 cebule
- -2 ząbki czosnku
- -pół szklanki oleju lub oliwy
- -sok z jednej cytryny
- -2 listki laurowe
- -po kilka ziaren pieprzu i jałowca
- -łyżeczka majeranku
- -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- -płaska łyżeczka cukru
Śledzie zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru, wymieszać.
W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw.
Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki.
W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania składników.
Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce na 2-3 dni. Podawać wyłożone na półmisek z dowolnymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują podane tylko z pieczywem.
Super śledzie :)
Śledziki mile widziane, smakowite i kuszące.;)Super
Śledzik zawsze dobry :)
Śledzie pierwsza klasa 👌👌👌