Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega-3 (ważne dla zdrowego serca) oraz witaminy i minerały, dlatego powinna często gościć na naszych stołach. Wędzona ryba jest dość słona, więc nie ma potrzeby dodawania do pasty soli. Jednak obfite posypanie pieprzem świetnie podkręci łagodny smak twarogu i cebulki. Możesz wykonać awanturkę tak, by miała gładką, kremową konsystencję lub by struktura poszczególnych składników była bardziej wyraźna. Pastę serwuj na kromce chrupiącego pieczywa.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Składniki
Obierz rybę ze skóry, usuń kręgosłup i mniejsze ości – możesz użyć do tego celu pęsety. Rozdrobnij palcami makrelę i przełóż do miski. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i też przełóż do miski. Dodaj pokruszony, biały ser, majonez, ketchup i porządnie dopraw czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt zbita, dodaj więcej majonezu lub śmietany.
Awanturką smaruj pieczywo, podaj z plackami ziemniaczanymi lub użyj jako farsz do naleśników. Udekoruj świeżym szczypiorkiem.