Do góry

Przekąski Przepis na:

Babeczki z serem i szynką

Babeczki z serem i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 1064

Wytrawne babeczki doskonale sprawdzają się na kolację jak i dla gości . Są podzielne i szybkie do zrobienia . Plusem ich jest to ,że składniki można zmieniać za każdym razem kiedy je pieczemy .

Składniki

  • * 1 szklanka mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * 2 jajka * Pół łyżeczki soli * Szczypta cukru
  • * Pół szklanki mleka * 5 łyżek oleju
  • * 1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu * 15 dkg ulubionej wędliny
  • * 20 dkg tartego żółtego sera + 10 dkg sera tartego do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki z serem i szynką

Przygotowanie

  1. Wykonanie :

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem , solą oraz rozmarynem . Następnie dodajemy olej , jajka oraz mleko . Wszystko dokładnie miksujemy do czasu połączenia się składników . Na koniec dodajemy starty ser oraz pokrojoną w drobne paseczki lub kostkę wędlinę . Dokładnie mieszamy , nie używając już miksera .
    Blaszkę wykładamy papierowymi foremkami , i uzupełniamy je masą . Jedna duża łyżka wystarczy . Tak żeby babeczki miały miejsce wyrosnąć . Jest to około 3/4 foremki . Na koniec nalane ciasto posypujemy tartym serem . Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut celem nie spalenia sera na wierzchu a dopieczenia babeczek w środku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń