Do góry

Przekąski Przepis na:

babka muślinowa

Przepis dnia 2013-03-29
babka muślinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8633

Dodano:

Odsłon: 4783

zostało mi trochę masy z mazurka więc wykorzystałam do polania tej babki, chociaż nie było to konieczne :))

Składniki

  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek
  • szczypta soli
  • margaryna i bułka tarta do przygotowania foremki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
babka muślinowa

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Cytrynę wyszorować, osuszyć,zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, dodać rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder, delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, napełnić foremkę do 2/3 wysokości. Piec ok godziny w 180 stopniach. Ostudzoną babkę można pokryć polewą, lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń