Do góry

Przekąski Przepis na:

Babka z cukinii i ziemniaków

Babka z cukinii i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1034 Ocena: 7122

Dodano:

Odsłon: 2755

Co tam u was dziś pysznego w obiad ? Ja z racji tego że robiłam tort na zamówienie upiekłam tylko babkę z cukinii i ziemniaków, na dwie osoby w zupełności wystarczyła a nawet jeszcze zostało

Składniki

  • 870 g cukinii 1 sztuka średniej wielkości i jedna mała,
  • 5 średniej wielkości ziemniaki,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 3 czubate łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 jajka rozmiar M
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka z cukinii i ziemniaków

Przygotowanie

  1. Przygotować cukinię oraz ziemniaki, cukinię umyć i odciąć końce pokroić w mniejsze części, jeśli młoda a ma duże nasienia to oczyścić je, ziemniaki obrać i umyć, następnie wszystko zetrzeć na tarce jarzynowej, do startej cukinii i ziemniaków wbić całe jajka, wsypać ser, bułkę tartą, sól, pieprz oraz dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i majonez

  2. Jak już mamy wymieszaną całą masę dodać jeszcze mąkę pszenną i również wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23 na 10 lecz polecam większą natrzeć olejem a właściwie wlać olej i rozetrzeć po blaszce, przełożyć całą masę na babkę wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec godzinę i 15 minut plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika, do ładnego zarumienienia się babki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia

  3. Upieczona i w moim przypadku lekko ostudzona babka świetnie nadaje się aby podać ją z kwaśną śmietaną. Moją babkę przygotowałam z dwóch kolorów cukinii wtedy jest ładna kolorowa, babka choć ciepła nie rozpada się podczas krojenia, bardzo dobrze smakuje dzięki dodanemu sera mozzarella

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń