Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co tam u was dziś pysznego w obiad ? Ja z racji tego że robiłam tort na zamówienie upiekłam tylko babkę z cukinii i ziemniaków, na dwie osoby w zupełności wystarczyła a nawet jeszcze zostało
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16857
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 322
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23940
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16857
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 322
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23940
Składniki
Przygotować cukinię oraz ziemniaki, cukinię umyć i odciąć końce pokroić w mniejsze części, jeśli młoda a ma duże nasienia to oczyścić je, ziemniaki obrać i umyć, następnie wszystko zetrzeć na tarce jarzynowej, do startej cukinii i ziemniaków wbić całe jajka, wsypać ser, bułkę tartą, sól, pieprz oraz dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i majonez
Jak już mamy wymieszaną całą masę dodać jeszcze mąkę pszenną i również wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23 na 10 lecz polecam większą natrzeć olejem a właściwie wlać olej i rozetrzeć po blaszce, przełożyć całą masę na babkę wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec godzinę i 15 minut plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika, do ładnego zarumienienia się babki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Upieczona i w moim przypadku lekko ostudzona babka świetnie nadaje się aby podać ją z kwaśną śmietaną. Moją babkę przygotowałam z dwóch kolorów cukinii wtedy jest ładna kolorowa, babka choć ciepła nie rozpada się podczas krojenia, bardzo dobrze smakuje dzięki dodanemu sera mozzarella