Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
to jest potrawa, ktora bardzo czesto bulgarskie mamy czy babcie robia swoim dzieciom lub wnukom przed wyjsciem do szkoly... wersja na slono, jak dla mnie rewelacyjne zwlaszcza do piwa. to przepis wydarty mojej mamie, ktora jest wielka fanka tej potrawy
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1697
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421053
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1943
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1697
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421053
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1943
Składniki
potrzebne jest ciasto francuskie, jak najcieńsze, żeby było niemal przezroczyste. W zaleznosci jaka mamy forme i jak wysokie chcemy miec ciasto uzywamy tyle platow ciasta. Ukladamy je warstwami na sobie. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczonym masłem, co 2-3 warstwę posypujemy rozkruszonym serem feta /1 opak. sera na całe ciasto/. Im więcej warstw tym lepiej. Po ułożeniu ostatniej warstwy kroimy ciasto w szachownicę. Rozbijamy trzy jajka, dolewamy do nich pół szklanki wody gazowanej, mieszamy wszystko. Polewamy ciasto tak, żeby jajka z wodą weszły w nacięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 az ciasto stanie sie zlociste. wersja na slodko: Jajka rozbijamy z cukrem, wanilią, mlekiem i zalewamy nimi ciasto. Zapiekamy żeby mleczna polewa zgęstniała. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy bitą śmietaną lub lodami. banicę można podawać na ciepło lub na zimno.