Do góry

Przekąski Przepis na:

banica

Przepis dnia 2010-07-04
banica

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 48555

to jest potrawa, ktora bardzo czesto bulgarskie mamy czy babcie robia swoim dzieciom lub wnukom przed wyjsciem do szkoly... wersja na slono, jak dla mnie rewelacyjne zwlaszcza do piwa. to przepis wydarty mojej mamie, ktora jest wielka fanka tej potrawy

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. potrzebne jest ciasto francuskie, jak najcieńsze, żeby było niemal przezroczyste. W zaleznosci jaka mamy forme i jak wysokie chcemy miec ciasto uzywamy tyle platow ciasta. Ukladamy je warstwami na sobie. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczonym masłem, co 2-3 warstwę posypujemy rozkruszonym serem feta /1 opak. sera na całe ciasto/. Im więcej warstw tym lepiej. Po ułożeniu ostatniej warstwy kroimy ciasto w szachownicę. Rozbijamy trzy jajka, dolewamy do nich pół szklanki wody gazowanej, mieszamy wszystko. Polewamy ciasto tak, żeby jajka z wodą weszły w nacięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 az ciasto stanie sie zlociste. wersja na slodko: Jajka rozbijamy z cukrem, wanilią, mlekiem i zalewamy nimi ciasto. Zapiekamy żeby mleczna polewa zgęstniała. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy bitą śmietaną lub lodami. banicę można podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 lipca 2010 A w wersji na słodko jest jakieś nadzienie? Ile cukru i mleka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 lipca 2010 Świetny przepis, proste składniki, na pewno wypróbuję !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nadzia91 01 lipca 2010 Bardzo ciekawy przepis. Zawsze bałam sie ciasta francuskiego, ale chyba zaryzykuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń