Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bataty w glazurze to propozycja słodkiej przekąski, którą znają i lubią wszyscy Koreańczycy. Po koreańsku ta przekąska nazywa się matang. To podwójna słodycz słodkich ziemniaków i karmelowej glazury. Bardzo dobra, prosta i szybka do przygotowania, polecam!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 260
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2874
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1838
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3553
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28937
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 260
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2874
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1838
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3553
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28937
Składniki
Bataty obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Kawałki batatów muszą mieć miej więcej 2 x 2 cm. Na patelnię wlać olej, a kiedy się rozgrzeje, wrzucić pokrojone bataty. Smażyć je około 7 minut, cały czas mieszać i obracać kawałki, żeby usmażyły się równomiernie. Bataty ściągnąć z patelni. Na czystą patelnię wlać łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Nie mieszać cukru, ale żeby go równo rozprowadzić po powierzchni, potrząsać patelnią. Kiedy się rozpuści i zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować syrop 4 minuty.
Wyłączyć gaz i na patelnię dodać wcześniej usmażone bataty. Wymieszać dokładnie, tak aby wszystkie bataty były pokryte syropem. Całość przenieść na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dzięki temu karmel nie przyklei się do talerza i nie będzie problemu, żeby później go umyć. Karmelizowane słodkie ziemniaki podawać lekko ostygnięte jako przystawkę lub przekąskę. Smacznego!