Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bataty w glazurze to propozycja słodkiej przekąski, którą znają i lubią wszyscy Koreańczycy. Po koreańsku ta przekąska nazywa się matang. To podwójna słodycz słodkich ziemniaków i karmelowej glazury. Bardzo dobra, prosta i szybka do przygotowania, polecam!
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 526
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 153
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 309
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 353
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 526
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 153
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 309
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 353
Składniki
Bataty obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Kawałki batatów muszą mieć miej więcej 2 x 2 cm. Na patelnię wlać olej, a kiedy się rozgrzeje, wrzucić pokrojone bataty. Smażyć je około 7 minut, cały czas mieszać i obracać kawałki, żeby usmażyły się równomiernie. Bataty ściągnąć z patelni. Na czystą patelnię wlać łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Nie mieszać cukru, ale żeby go równo rozprowadzić po powierzchni, potrząsać patelnią. Kiedy się rozpuści i zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować syrop 4 minuty.
Wyłączyć gaz i na patelnię dodać wcześniej usmażone bataty. Wymieszać dokładnie, tak aby wszystkie bataty były pokryte syropem. Całość przenieść na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dzięki temu karmel nie przyklei się do talerza i nie będzie problemu, żeby później go umyć. Karmelizowane słodkie ziemniaki podawać lekko ostygnięte jako przystawkę lub przekąskę. Smacznego!