Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bataty w glazurze to propozycja słodkiej przekąski, którą znają i lubią wszyscy Koreańczycy. Po koreańsku ta przekąska nazywa się matang. To podwójna słodycz słodkich ziemniaków i karmelowej glazury. Bardzo dobra, prosta i szybka do przygotowania, polecam!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10353
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12787
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10353
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12787
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
Bataty obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Kawałki batatów muszą mieć miej więcej 2 x 2 cm. Na patelnię wlać olej, a kiedy się rozgrzeje, wrzucić pokrojone bataty. Smażyć je około 7 minut, cały czas mieszać i obracać kawałki, żeby usmażyły się równomiernie. Bataty ściągnąć z patelni. Na czystą patelnię wlać łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Nie mieszać cukru, ale żeby go równo rozprowadzić po powierzchni, potrząsać patelnią. Kiedy się rozpuści i zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować syrop 4 minuty.
Wyłączyć gaz i na patelnię dodać wcześniej usmażone bataty. Wymieszać dokładnie, tak aby wszystkie bataty były pokryte syropem. Całość przenieść na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dzięki temu karmel nie przyklei się do talerza i nie będzie problemu, żeby później go umyć. Karmelizowane słodkie ziemniaki podawać lekko ostygnięte jako przystawkę lub przekąskę. Smacznego!