Do góry

Przekąski Przepis na:

Bezglutenowe krakersy z figami i rozmarynem

Bezglutenowe krakersy z figami i rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 346 Ocena: 6637

Dodano:

Odsłon: 483

Bezglutenowe krakersy z figami i rozmarynem powstaly przypadkiem, gdy zamierzalam piec moje ulubione krakersy z rozmarynem i sponatanicznie musialam dostosowac przepis do diety bezglutenowej. Uzylam wiec po raz pierwszy maki migdalowej i juz sie chyba od niej uzaleznilam. Krakersy wyszly pyszne!

Składniki

  • 325 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu lub 2 świeże gałązki
  • 6-8 suszonych niesłodzonych fig
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bezglutenowe krakersy z figami i rozmarynem

Przygotowanie

  1. Wsypacc do robota make migdalowa, dodac sól i rozmaryn.
    Figi pokroic na kawalki i dodac do maki a po nich plynne skladniki - jajka i oliwe z oliwek. Wyrobic ciasto, ulozyc na papierze do pieczenia, ponieważ jest ono dosc lepkie i podzielic na 2 czesci i kazda czesc ciasta docisnac plasko dłonmi.

  2. Obydwie czesci ciasta przykryc papierem do pieczenia, nastepnie walkowac, az beda mialy ok. 2 - 4 mm grubosci.
    Rozwalkowane ciasto ulozyc na blasze do pieczenia i usunac górny papier, odciac nierówne krawedzie a ciasto pokroic na kwadraty 4x4 cm.
    Piec 10-12 min. w temp. 180° C pilnujac, aby za bardzo nie zbrazowialy.

  3. Gdy wystygna najlepiej przelozyc do papierowych torebek lub do pudelka do herbatników - przechowuja sie tam tydzien.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń