Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowa i smaczna kaszanka, smaku nie da się opisać :) Jest to kaszanka zrobiona nie w osłonce lecz sprasowana w pojemniku. Kaszanka jest pikantna, gdyż dodany jest ostry sos z papryczek.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 43
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 43
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Składniki
Będziemy potrzebować 2 szklanki kaszy jęczmiennej i 2 szklanki kaszy gryczanej. Kasze płuczemy w kilku wodach.
Pozostałe składniki: skwarki ze skór kaczych, mięso z kaczki, sos z ostrych papryczek i suszone pomidory z oleju.
Ugotowany wywar z golonki i kaczki odmierzamy, 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja użyłam kasz, jęczmiennej 2 szklanki i gryczanej 2 szklanki. Na taką ilość kasz potrzebne jest 8 szklanek wywaru. Zagotowujemy wywar, dodajemy do niego wszystkie przyprawy, pastę rosołową lub 2 kostki rosołowe, skwarki ze skór kaczych, mięso z kaczki (drobno pokrojone), ostry sos z papryczek 150 ml i wypłukane kasze.
Gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz. Jeżeli składniki w garnku będą gęstnieć kończymy parzenie.
Przykrywamy garnek i czekamy 30 minut.
Po 30 minutach kaszanka jest gotowa. Kasze ładnie dojdą.
Mieszamy kaszankę.
Wkładamy do większego pojemnika, uciskamy i równamy kaszankę. Zimną wstawiamy na noc do lodówki.
Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy kaszankę wyjąć z pojemnika lub kroić ją w pojemniku.
Kaszanka jest przygotowana tylko do smażenia, usmażona razem z cebulką jest pyszna. Jeżeli ktoś chce, może tym farszem nadziać osłonki, jelita i parzyć 30 minut w temperaturze 70-75 stopni.
Smacznego!!!