Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czaso i pracochłonna potrawa, ale dla efektu warto się potrudzić ;)
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 5132
Polecam.
Odsłon: 320
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 350
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 5132
Polecam.
Odsłon: 320
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 350
Składniki
Kapuste wypłukać, odsączyć,pokroić, wrzucić do dużego garnka,zalać wodą, dodać jałowiec, ziele angielskie, listki laurowe, śliwki, kminek, kolendre i wczesniej namoczone we wrzątku grzyby. Dusić około1,5-2 godziny.Mieszac od czasu do czasu. W między czasie mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą, piperzem, papryką ostrą, podsmażyć na smalcu, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia do mięsa dodać pokrojone wędliny i wszystko razem chwilę gotować. Przełożyć do garnka z kapustą razem z powstałym sosem. Wymieszać.Podlać czerwonym winem, dodać miód, dusić razem kolejne dwie godziny. Doprawić bigos solą, pieprzem , majerankiem. Odstawić do wystygnięcia w chłodne miejsce najlepiej na noc. Następnego dnia bigos podgrzewać, czynność można (a raczej powinno się dwu albo trzy krotnie ) powtórzyć. Podawać z pieczywem.