Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1914
Dodano: 23.10.2009
Odsłon: 25465
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kapuste wypłukać, odsączyć,pokroić, wrzucić do dużego garnka,zalać wodą, dodać jałowiec, ziele angielskie, listki laurowe, śliwki, kminek, kolendre i wczesniej namoczone we wrzątku grzyby. Dusić około1,5-2 godziny.Mieszac od czasu do czasu. W między czasie mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą, piperzem, papryką ostrą, podsmażyć na smalcu, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia do mięsa dodać pokrojone wędliny i wszystko razem chwilę gotować. Przełożyć do garnka z kapustą razem z powstałym sosem. Wymieszać.Podlać czerwonym winem, dodać miód, dusić razem kolejne dwie godziny. Doprawić bigos solą, pieprzem , majerankiem. Odstawić do wystygnięcia w chłodne miejsce najlepiej na noc. Następnego dnia bigos podgrzewać, czynność można (a raczej powinno się dwu albo trzy krotnie ) powtórzyć. Podawać z pieczywem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

dziwonia 22 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Wypróbowałam, smakowało :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Chopin 24 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Zgadzam się co do czasu gotowania - im dłużej tym lepiej - ale można go skrócić - pomiędzy gotowaniami trzeba go zamrozić - naprzemienne zamrażanie i gotowanie daje podobny efekt co długotrwałe gotowanie. A co z grzybami - moim zdaniem najlepszy jest jeżeli zamiast suszonych dowolnych grzybów dodamy kiszone kapelusze prawdziwków, tylko, kto jeszcze robi kiszone grzyby? - tylko raz jadłem taki bigos (w górach). A czas gotowania - minimalny jest wyznaczony przez rozpad mięsa - powinno się podczas gotowania "rozsypać". A śliwki powinny być wędzone - tylko takie dają odpowiedni kolor i aromat. MNIAM0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 24 października 2009Zgłoś do usunięcia
napewno pyszny bigosik , ja też gotuję około czterech godzin bigos i wszystykim smakuje pozdrawiam........2 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 24 października 2009Zgłoś do usunięcia
''madziak" nie ma się co unosić,ale bigos powinno się gotować 7 dni,i nie 7 dni ciągłego gotowania ale chodzi o to żeby zagrzewać już ugotowany bigos i studzić-wystawiając w chłodne miejsce celem lepszego przegryzienia się,przepis Twój jest bardzo interesujący ale możesz spróbować wydłużyć czas "gotowania".Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 23 października 2009Zgłoś do usunięcia
Cztery godziny gotowania plus dwu albo trzykrotne podgrzewanie to mało. Zatem ile "prawdziwy bigos" ma się gotować? Tydzień? Obawiam się tylko, że z kapusty zrobi się ciapka i tyle zostanie z bigosu.3 Kto głosował? | Odpowiedz

Elkamor 23 października 2009Zgłoś do usunięcia
Przez 40 lat gotowania we własnym domu czyli dla rodziny nie gotowałam tak krótko bigosu,bo wtedy to jest tylko kapustaz mięsem,a nie bigos!Bigos lubi być gotowany w miarę długo i leniwie,wtedy ma smak!!!Pozdrawiam
3 Kto głosował? | Odpowiedz