Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czaso i pracochłonna potrawa, ale dla efektu warto się potrudzić ;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Kapuste wypłukać, odsączyć,pokroić, wrzucić do dużego garnka,zalać wodą, dodać jałowiec, ziele angielskie, listki laurowe, śliwki, kminek, kolendre i wczesniej namoczone we wrzątku grzyby. Dusić około1,5-2 godziny.Mieszac od czasu do czasu. W między czasie mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą, piperzem, papryką ostrą, podsmażyć na smalcu, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia do mięsa dodać pokrojone wędliny i wszystko razem chwilę gotować. Przełożyć do garnka z kapustą razem z powstałym sosem. Wymieszać.Podlać czerwonym winem, dodać miód, dusić razem kolejne dwie godziny. Doprawić bigos solą, pieprzem , majerankiem. Odstawić do wystygnięcia w chłodne miejsce najlepiej na noc. Następnego dnia bigos podgrzewać, czynność można (a raczej powinno się dwu albo trzy krotnie ) powtórzyć. Podawać z pieczywem.