Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie nie tylko dla wegan i wegetarian!
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 84
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 60
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 84
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 60
Składniki
Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek na mniejsze cząstki. Boczniaki umieszczamy w misce i natłuszczamy olejem roślinnym, oprószamy solą, pieprzem i czubrycą czerwoną. Tak przygotowane boczniaki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Do średniej wielkości słoika wrzucamy liście i ziele angielskie oraz przekładamy upieczone boczniaki. W garnku zagotowujemy wodę z octem, passatą, solą, cukrem i pokrojoną w plasterki szalotkę. Zalewę gotujemy około 5 minut, a następnie gorącą zalewamy boczniaki. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki przynajmniej na noc by się „przegryzły”.