Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
BOURAK to tradycyjne algierskie danie, które jest bardzo popularne w czasie Ramadanu. Jest to cieniutkie ciasto filo, które można nadziać w zasadzie wszystko co jest w lodówce. W tradycyjnych przepisach nadziewa się je mięsem mielonym wołowym, baraniną lub kurczakiem z dodatkiem oliwek, papryk i kolendry lub natki pietruszki. Po usmażeniu są delikatne i chrupiące a sok z cytryny nadaje im wyrazistości! Ten przepis jak i wiele innych wraz z filmikami krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu . Zapraszamy serdecznie po inne pyszne, przepisy!
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 95
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25740
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8917
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 500
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 95
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25740
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8917
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 500
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować. Przecisnąć przez praskę. Cebulę, paprykę pokroić w drobną kostkę a oliwki na małe części. Ząbki czosnku rozgnieść i posiekać. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę oraz czosnek (dwie minuty). Następnie dodać mięso, sól oraz pieprz co jakiś czas mieszając aby się nie posklejało.Dusić do momentu aż całkowicie zmieni kolor. Ściągnąć patelnię z ognia. Wbić surowe jajko. Energicznie wymieszać. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia.
Rozłożyć arkusz ciasta filo. Przeciąć wzdłuż krótszego boku na pół. Na krótszym boku położyć ziemniaki, ser, mięso, oliwki, natkę pietruszki i paprykę.Zwinąć w cygaro. Rozgrzać olej na małej mocy palnika. Położyć bourek'i tak aby się nie stykały i były zanurzone do połowy w tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Położyć na ręcznikach papierowych aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. أتمنى لك شهية طيبة