Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie warzyw w piekarniku pogłębia ich smak, czyniąc je zdrowym smakołykiem. W porównaniu z gotowaniem na parze, które może sprawić, że warzywa stają się wiotkie i rozgotowane. Pieczenie jest prostsze i daje znacznie lepsze efekty. Wiele osób nie przepada za brokułami właśnie ze względu na nieodpowiednie ich przygotowywanie. Dzięki pieczeniu zielone różyczki stają się miękkie i skarmelizowane, a łodygi pozostają delikatne i chrupiące. Brokuły możesz upiec z samą oliwą, solą i pieprzem, lecz dodatek czosnku, parmezanu oraz soku z cytryny podkręca smakowity efekt. Przystawkę podawaj samodzielnie, z ulubionym sosem bądź z pieczonym kurczakiem lub rybą.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94078
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2340
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94078
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2340
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C, a blachę do pieczenia (czarną blachę z wyposażenia piekarnika) wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Brokuły opłucz i podziel na różyczki, odcinając twarde łodygi. W dużej misce umieść oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier i pieprz, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Użycie kolorowego pieprzu zamiast czarnego zwiększy aromat potrawy, a nie tylko zaostrzy jej smak. Do miski z marynatą wrzuć brokuły i wymieszaj, aby przyprawowa oliwa dobrze pokryła warzywa.
Brokuły przełóż na przygotowaną wcześniej blaszkę i wstaw do pieca na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij, posyp 2 łyżkami drobno startego parmezanu i wstaw jeszcze na 1 minutę do pieca. Chrupiące brokuły z piekarnika wyjmij, posyp resztą parmezanu i podawaj. Możesz skropić sokiem z cytryny. Przystawka smakuje równie dobrze na ciepło, ale też na zimno.