Do góry

Przekąski Przepis na:

Bruschetta z pomidorami: prosty przepis

Bruschetta z pomidorami: prosty przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 3669

Dodano:

Odsłon: 284

Gorąca grzanka z pomidorami i bazylią to przysmak doskonały. Bruschetta jest łatwa w wykonaniu i robi się ją naprawdę szybko. Można dodać do niej szynkę parmeńską, tarty ser np. mozzarellę lub pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki szalotkę.

Składniki

  • wybrany rodzaj długiej bułki np. bagietka, ciabatta
  • oliwa
  • czosnek, obrany i starty na tarce z małymi oczkami lub przeciśnięty
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia
  • świeżo zmielony pieprz, sól morska
  • dodatki (opcjonalnie) :
  • straty ser np. mozzarella
  • szalotka pokrojona w cienkie plasterki
  • sos balsamiczny
  • tymianek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bruschetta z pomidorami: prosty przepis

Przygotowanie

  1. Bułkę pokroić na kromki. W miseczce wymieszać oliwę i czosnek - natrzeć kromki.

  2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę - osączyć na sicie z nadmiaru soku.

  3. Odsączone pomidory ułożyć na kromkach, można posypać tartym serem i dodać cebulę.

  4. Bruschetty wstawić do mocno nagrzanego piekarnika - zapiekać pod grillem kilka minut, aż grzanki ładnie się zarumienią a ser roztopi.

    Gotowe bruschetty podawać zaraz po przygotowaniu, posypane świeżą bazylią, doprawione solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem można jeszcze skropić bruschetty oliwą oraz sosem balsamicznym.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lipca Pyszne i szybkie do zrobienia jedzonko, zwłaszcza wtedy, gdy nas niespodziewani goście zaskoczą ;) Mniami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń