Do góry

Przekąski Przepis na:

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18412

Dodano:

Odsłon: 705

Z podanego przepisu wyszły 3 calzone. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Wymyte pieczarki kroimy w kostkę, cebule również kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do ich miękkości. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Usmażone pieczarki z cebulką studzimy. Żółty ser trzemy przez duże oczka, suszone pomidory z oleju i ser mozzarella kroimy w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodajemy drobno pokrojony koper, starty żółty ser, ser mozzarella i pomidory suszone. Wszystkie składniki mieszamy.

  2. Wykonanie calzone:

    Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Na placki układamy farsz, zlepiamy duże pierogi. Zlepione calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  3. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzone do piekarnika.

  4. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do pięknego zarumienienia się calzone.

  5. Po upieczeniu studzimy na kratce.

  6. Ostudzone, ale tak żeby były ciepłe konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń