Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duży włoski pieróg z ciasta pizzowego z nadzieniem. U MNIE NADZIENIEM I DEKORACJĄ są resztki z lodówki i płody ogródkowe. Samo ciasto pyszne choć bardzo trudne w dekoracjach, więc trochę nie wyszło po mojej myśli.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Składniki
Warzywa do dekoracji pokroić, powycinać i osuszyć na ręcznikach papierowych. Ciasto. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , na ok. 60 minut. Szynkę kroimy w kostkę, dymkę w paski. Pokrojone pieczarki smażymy z solą i pieprzem cytrynowym. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto mocno podsypujemy mąką i jeszcze raz krótko zagniatamy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy tam lekko rozwałkowane ciasto. Palcami rozklepujemy na duże kółko. 1/3 ciasta smarujemy ketchupem ( boki zostawiamy wolne ). Prawie po środku układamy nadzienie, szynkę, dymkę i pieczarki. Posługując się papierem zamykamy ciasto w pieróg, zostawiając na dole kilka cm wolnego ciasta.
Z zostawionego ciasta wycinamy paski, skręcamy lub zwijamy z kawałkami szynki i nakładamy na pieroga. Bardzo trudno pracować z takim klejącym ciastem, dlatego w części zrezygnowałam z tych ozdób. Resztę ciasta odcięłam, skręciłam w ułożyłam na łączeniu. Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Rozłożyć dekoracje. Piec w 200 C przez ok. 30 minut.
Idealna przekąska dla 3 osób.