Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 260

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przystawka (o ile nie liczymy czasu pieczenia buraków).

Składniki

  • 2 średnie upieczone buraczki
  • garść rukoli
  • parmezan (tarty lub cienko pokrojony)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Carpaccio z buraka

Przygotowanie

  1. Buraczki mogą być upieczone nawet 1-2 dni wcześniej. Należy je umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. godzinę w 190 stopniach. Ostudzić i obrać ze skóry.
    Następnie buraki cienko pokroić, aby miały jednakową grubość można użyć gilotyny do warzyw.
    Plasterki buraków rozłożyć na talerzu, na nich umytą i osuszoną rukolę oraz starty parmezan. Można również dodać prażone orzechy włoskie.
    Całość skropić sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.
    Przed podaniem carpaccio można schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń