Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszne carpacio z osmiornicy polane vinegretem i buraczki z feta
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 588
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2897
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 588
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2897
Składniki
Ośmiornice trzeba rozmrozić, wyciąć z niej twarde elementy jak dziob i oczy. Trzeba zagotować dwa litry wody z zielem. liściem, opalona cebula. Ośmiornice zanurza się najpierw kilkakrotnie we wrzątku, aż poskręcają jej się macki. Ośmiornice przeważnie są solone i same w sobie są słone. Po godzinnym gotowaniu powinna być miękka o konsystencji dobrze ugotowanych flaków, po pół godzinie jest lekko gumowata, powyżej godziny już zbyt miękka. Ośmiornica się skurczy co najmniej trzykrotnie. Po lekkim ostygnięciu odcinam macki ośmiornicy układam wzdłuż siebie na folii spożywczej i zawijam ciasno w kształt kiełbasy krakowskiej. Ośmiornica ma w sobie dużo kolagenu wiec sama się zżeluje po nocy w lodówce. Pozostałe elementy kroje drobno i marynuje w ulubionym sosie .
Następnego dnia można już zjeść carpacio. Ośmiornice kroje ostrym nożem na cienkie plastry i układam je na na dużym talerzu. Ugotowany burak kroję na na bardzo cienkie plasterki na tak zwanej mandolinie i układam je wokół ośmiornicy, tak zrobiłam za pierwszym razem i to było dobre połączenie.
Buraczki posypuje fetą, i całość polewam vinegretem, proponuje dla każdego taki jaki lubi najbardziej. Tu użyłam oliwy zmieszanej z sokiem z cytryny i wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku, i pietruszką. Całość opcjonalnie można posypać jeszcze nasionami granatu i kaparami. Do dekoracji użyłam podsmażane na sosie sojowym plasterki mandarynki. Dodatki zapomniałam wpisać w listę składników a z granatem naprawdę dobrze się komponuje. Miła przekąska dla dwojga.