Do góry

Przekąski Przepis na:

Charlotte z zielonym szparagiem

Charlotte z zielonym szparagiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 3570

Dodano:

Odsłon: 8933

Charlotte z musem z zielonego szparaga i buraczanym. Jest bardzo elegancka, delikatna i kremowa. Można zrobić tylko zielona wersję, albo dodać buraka. Obie wersje fajnie wyglądają i nadają się na wszystkie przyjęcia. Polecam :-)

Składniki

  • na 4 foremki o średnicy 10 cm
  • 400 g zielonych szparagów
  • 250 g śmietany( słodka, 30%)
  • u mnie 6 płatków żelatyny( w oryginalnym przepisie są 3)
  • sól, cukier, pieprz
  • tłuszcz do foremek
  • Charlotte z burakiem:
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 250 g śmietany( słodka 30%)
  • 6 płatków żelatyny
  • sól, pieprz, cukier
  • tłuszcz do foremek
  • zioła do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Charlotte z zielonym szparagiem

Przygotowanie

  1. Zielone szparagi myjemy, ewentualnie obieramy. Końcówki obcinamy na wysokość foremki. Gotujemy w solonej wodzie ze szczyptą cukru około 5-7 minut. Nie gotujmy zbyt długo, żeby nie były zbyt miękkie. Hartujemy pod zimną wodą i delikatnie osuszamy.

  2. Listki żelatyny namaczamy. Końcówki szparagów przecinamy na pół i odkładamy 8 połówek na każdą foremkę( czyli 16 szparagów na 4 porcje) do dekoracji. Resztę szparagów kroimy w kostkę i miksujemy ze 150 g śmietany. Masę przecieramy przez drobne sitko, lekko podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Można dodać trochę czosnku w proszku, jeśli lubicie. Pozostałą śmietanę( 100 g ) ubić na pianę. Płatki żelatyny dobrze odcisnąć i dodać do podgrzanego( nigdy gorącego!) püree. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Już nie gotujemy. Pojemnik wstawić do miski z bardzo zimną wodą( w tym celu miskę z wodą wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika) i mieszając ostudzić masę. Jak tylko zauważymy, że masa się ścina dodajemy ubitą śmietanę. Foremki o średnicy 10 cm natłuścić , wyłożyć końcówkami szparagów, 8 połówek na foremkę i napełnić masą szparagowo- śmietanową. Wstawić na przynajmniej 2 godziny do zimnego.

  3. Charlotte z burakiem przygotowujemy podobnie. Buraki gotujemy na miękko, jednego odkładamy na później, drugiego miksujemy ze 150 g śmietany. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor można zmniejszyć ilość śmietany, a dodać trochę soku z buraka. Doprawiamy do smaku i lekko podgrzewamy. Listki żelatyny namaczamy, a potem dobrze odciskamy i dodajemy do podgrzanej masy i mieszamy. Wstawiamy do miski z zimną wodą i mieszając ostudzamy masę. Pozostałą śmietanę ubijamy na pianę. Gdy masa zaczyna się ścinać dodajemy ubitą śmietanę. Foremki o średnicy 10 cm natłuścić , wyłożyć końcówkami szparagów, 8 połówek na foremkę. Ugotowanego buraka pokroić w plastry. Foremki wypełniamy do połowy musem ( ja użyłam musu ze szparagów), kładziemy kilka plastrów ugotowanego buraka i napełniamy buraczanym musem.
    Wstawiamy na przynajmniej 2 godziny do zimnego. Dekorujemy ziołami.
    Jeśli mamy dużo szparagów, możemy całą foremkę udekorować zielonymi szpicami szparagów. Wygląda to bardzo dekoracyjnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 lutego 2018 Oniemiałam - po przepisie na terrinę, teraz TO ! Oczywiście zabieram. Ale trybiki zaczynają pracować - przecież nie zawsze szparagi są "pod ręką". Bardzo dziękuję za przepisy i pilnie obserwuję i bloga i Smakera. Jesteś niesamowita. Pewnie po następnym przepisie, napiszę tylko "oj". Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 lutego 2018 tak piekna i smaczna jest ta przekaska ze znowu ciebie dali na interie! gratulacje :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 lutego 2018 Coś pięknego,po prostu cudowne...paptrzeć,patrzeć....i zastanawiać się czy zjeść,czy dalej podziwiać:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 02 lutego 2018 Dziekuje serdecznie. Nie bardzo mi wyszly zdjecia, ale te zielone tez sa fajne :-) No i oczywiscie jesc, sa lekkie jak chmurka :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 lutego 2018 Nie śmiałbym tego tknąć. Takie piękne, takie pyszne...konsternacja :P zjeść czy tylko patrzeć się <3 Brawo!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 lutego 2018 ja mam male pytanie, nie spotkalam sie z zelatyna w platkach? u mnie tylko sypka, gdzie to daja? Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 lutego 2018 Co za pyszne cudeńko!!!!Mistrzyni Ty moja:))))
Pychota w przepięknym wydaniu:)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń