Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
masz dość zwykłego mielonego z ziemniakami zrób "Cheeseburger-y" ;-)
Makowiec z dawien dawna był moim ulubionym ciastem na święta Bożego Narodzeni...
Odsłon: 43
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 552
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 148
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 790
Makowiec z dawien dawna był moim ulubionym ciastem na święta Bożego Narodzeni...
Odsłon: 43
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 552
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 148
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 790
Składniki
Bułkę i mielone przekroić na pół i na suchej patelni (bez żadnego tłuszczu) podgrzać - ale nie spalić, z obu stron (jednocześnie na jednej patelni żeby podając bułeczka była chrupiąca, a kotlet nie był zimny). Ważne, żeby po przewróceniu ułożyć na 2 połówkach kotleta cienko pokrojony ser żółty i na jednej połówce bułki (tej od spodu). SER musi być cieniutko pokrojony, bo wtedy się super rozpuści i przyklei.
Warzywa pokroić, a górną część bułki posmarować majonezem i ketchupem.
UKŁADAMY: na spodnią część bułki z serem kładziemy sałatę, potem cebulę, pomidor, ogórek, kotlet mielony z serem i przykrywamy wysmarowaną bułką. SMACZNEGO
PRZEPIS NA MOJEGO MIELONEGO, TZN.MOJEJ MAMCI MIELONEGO :-) pół kg mięsa mielonego- "łopatka" moim zdaniem najlepsza (można kupić w opakowaniu np.w LIDL), zmielić lub drobno posiekać cebulę, suchą bułkę namoczyć kilka minut w wodzie i odciśniętą dodać później do mięsa (nie masz bułki nic nie szkodzi zastąp ją bułką tartą - to, to samo ;-) do miseczki nasyp trochę bułki i zalej wodą super ją wchłonie), jedno jajko, jedną lub półtora łyżeczki Vegety, pół łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Uformować kulki z mięsa, troszkę spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na średnim ogniu żeby nie spalić.