Do góry

Przekąski Przepis na:

Chipsy serowo-kukurydziane

Chipsy serowo-kukurydziane

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1542

Dodano:

Odsłon: 1748

Domowe chipsy serowo-kukurydziane to świetna przekąska. Są tak pyszne, że im się nie oprzesz.

Składniki

  • szklanka kaszki kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • łyżka masła
  • 200 g sera grana padano
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • chili w płatkach
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • rozmaryn
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszkę kukurydzianą gotujemy w osolonym wrzątku. Żeby nie powstały grudki należy kaszkę wsypywać cienkim strumieniem, a podczas wsypywania energicznie mieszać. Kaszkę gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Uwaga: długość gotowania zależy od kaszki, przed przystąpieniem do gotowania warto zapoznać się z zaleceniem producenta.
    Do gorącej kaszki wsypujemy drobno starty ser, masło oraz przyprawy (możemy użyć ulubionych przypraw).
    Gorącą kaszkę przelewamy do wąskiej blaszki wyłożonej folią spożywczą. Masę szczelnie owijamy folią. Odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną masę odstawiamy na noc do lodówki.

    Zastygniętą masę kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zrumienią. Chipsy zdejmujemy za pomocą łopatki i odkładamy do przestudzenia.

    Podajemy z ajwarem, sosem czosnkowym, keczupem lub ulubionym dipem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń