Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiące placki z kiełbasą, cebulą i czosnkiem.

Chrupiące placki z kiełbasą, cebulą i czosnkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1806 Ocena: 29237

Dodano:

Odsłon: 10368

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem podsmażonej kiełbasy śląskiej z czosnkiem i cebulą.

Składniki

  • ziemniaki 4 szt. duże
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 szt. średnia
  • kurze jajka 2 szt.
  • mąka 3 kopiaste łyżki
  • Sól 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • Majeranek 1 łyżka
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrupiące placki z kiełbasą, cebulą i czosnkiem.

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę śląską w ćwierć plastry, cebulę w kostkę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Obrane, umyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do ziemniaczanej pulpy dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby pulpa przeszła smakami. Po tym czasie smażymy placki na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osuszamy z oleju na papierowych ręczniczkach. Placki możemy podać z naturalnym jogurtem lub gęstą, kwaśną śmietaną.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń