Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia w cieście naleśnikowym to prosty i szybki pomysł na przekąskę, przystawkę, ale także danie obiadowe. Danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste, dzięki zawartości dużej ilości przypraw, w tym także orientalnego imbiru. Cukinia jest nieco ostra, ale nie aż tak, by nie mogły się nią cieszyć dzieci. Świetnie sprawdzi się z ulubionym dipem – może być to sos czosnkowy, pomidorowy, a nawet zwykły sojowy. Smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że przekąska jest chrupiąca. Jeśli szukasz ciekawych modyfikacji tego pomysłu, możesz użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej. Cukinia zyska wówczas na lekkości.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 30
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 98
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 22
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 38
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 30
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 98
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 22
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 38
Składniki
Cukinię umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
W misce wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, mleko i jajko. Konsystencja panierki powinna być znacznie gęstsza niż w przypadku klasycznego ciasta naleśnikowego. Przeprowadź próbę na łyżce. Ciasto powinno ją dokładnie oblepić i nie spływać od razu. Dodaj do ciasta wszystkie przyprawy i ponownie dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej na wysokość ok. 0,5 cm. Cukinię maczaj dokładnie w cieście, a następnie smaż na złoty kolor. Gotowe warzywo odkładaj na papierowy ręcznik, by oddało nadmiar tłuszczu.
Cukinię w cieście naleśnikowym podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu.