Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosto, szybko i smacznie! Cukinia zapiekana z serem mozzarella i pomidorami doskonale sprawdzi się w roli małej przekąski. Podana w towarzystwie chrupiącej bagietki czosnkowej smakuje re-we-la-cyj-nie!
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54224
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 552
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5603
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54224
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 552
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5603
 
         
         
                Składniki
Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki. Wydrążamy gniazda nasienne. Połówki cukinii układamy na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Pomidory myjemy i kroimy na równe plasterki. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i również kroimy na plastry.
Podpieczoną cukinię wyciągamy z piekarnika. Na wierzch cukinii układamy naprzemiennie po plasterku pomidora i sera. Całość ponownie doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Cukinię wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy cukinię z piekarnika, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą bazylią. Cukinię zapiekaną z mozzarellą podajemy na ciepło w towarzystwie chrupiącego, czosnkowego pieczywa. Smacznego!