Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosto, szybko i smacznie! Cukinia zapiekana z serem mozzarella i pomidorami doskonale sprawdzi się w roli małej przekąski. Podana w towarzystwie chrupiącej bagietki czosnkowej smakuje re-we-la-cyj-nie!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5298
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29627
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 208
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19224
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 937
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5298
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29627
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 208
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19224
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 937
Składniki
Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki. Wydrążamy gniazda nasienne. Połówki cukinii układamy na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Pomidory myjemy i kroimy na równe plasterki. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i również kroimy na plastry.
Podpieczoną cukinię wyciągamy z piekarnika. Na wierzch cukinii układamy naprzemiennie po plasterku pomidora i sera. Całość ponownie doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Cukinię wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy cukinię z piekarnika, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą bazylią. Cukinię zapiekaną z mozzarellą podajemy na ciepło w towarzystwie chrupiącego, czosnkowego pieczywa. Smacznego!