Do góry

Przekąski Przepis na:

Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa)

Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9173

Dodano:

Odsłon: 7517

Kolejny pomysł na przekąskę zaczerpnięty z ulubionej czeskiej knajpki:). Utopence to nic innego jak marynowane parówki / serdelki, które przez Czechów reklamowane są jako idealna przekąska do piwa.

Składniki

  • 1/2 kg małych parówek / serdelków
  • 4 cebule
  • 3 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • ...
  • Zalewa:
  • 150 ml octu
  • 750 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Zalewamy ostudzoną zalewą.

  3. Słoik odstawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń