Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i chrupiąca przekąska z owoców? To brzmi świetnie! Oto przepis na czipsy truskawkowe, które przygotujesz w domowych warunkach.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10292
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2920
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2017
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 771
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10292
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2920
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2017
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 771
Składniki
Wybierz takie truskawki, które są dość duże. Podczas pieczenia zmniejszają swoją objętość. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, możesz je opłukać z pomocą durszlaka, a następnie odstaw do osuszenia.
Usuń nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym. Odkrój szypułki.
Ostrym nożem pokrój każdą truskawkę na plasterki. Możesz do tego użyć także specjalnej krajalnicy, takiej jak do warzyw. Ważne, aby plastry były w miarę równe, co znacznie ułatwi proces równomiernego pieczenia.
Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia albo pergaminem. Ułóż jeden plasterek truskawki obok drugiego. Zadbaj o to, aby owoce nie stykały się ze sobą. Jeśli tak będzie, możesz użyć drugiej blachy i piec je jedna pod drugą.
Rozgrzej piekarnik do 80 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Włóż blachę z truskawkami do piekarnika i susz przez około 2-3 godziny, aż brzegi będą delikatnie suche. Możesz też ustawić niższą temperaturę, np. 50 stopni i piec je przez 6-7 godzin. Całkowita długość pieczenia zależy od grubości i wielkości truskawek.
Po tym czasie odstaw blachę w suche i ciepłe miejsce. Możesz np. upiec truskawki rano i pozostawić je na noc poza piekarnikiem. Rano owoce posyp cukrem pudrem. Powinny mieć konsystencję chipsów. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku.