Do góry

Przekąski Przepis na:

Delikatna galareta z indyka

Delikatna galareta z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 156

Dodano:

Odsłon: 1098

Smaczna i łatwa w wykonaniu delikatna galareta, idealna na imprezy, śniadanie czy kolację. Smacznego

Składniki

  • 1-1,2 kg udźca z indyka
  • 3-4 marchewki średniej wielkości
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • żelatyna
  • lubczyk, sól, pieprz, odrobina cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udziec z indyka obieram ze skóry i dokładnie myję.

    Mięso, obrane warzywa, opaloną na ogniu cebulę zalewam zimną wodą. Z przypraw dodaję tylko sól. Gotuję około 30 minut nie pozwalając aby woda "zabulgotała". Po tym czasie zbieram ew. "szumowiny" i dopiero wtedy dodaję resztę przypraw.

    Nadal gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę zimnej wody, aż mięso będzie miękkie ( łącznie około 1,5-2 godziny ).



  2. Mięso wyciągam z rosołu i odstawiam do wystygnięcia. Oddzielam od kości, drobno kroję i przekładam do małych miseczek.

    Żelatynę rozpuszczam w rosole w proporcjach zgodnie z zaleceniem producenta znajdujących się na opakowaniu.

    Wywarem zalewam pokrojone mięso z dodatkiem rozdrobnionej marchewki i odstawiam do stężenia ( na początku w temperaturze pokojowej, potem przekładam do lodówki na kilka godzin ).

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 lutego 2018 Pysznie wygląda, mniami :D
W sam raz na kolację, o 18-tej :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń