Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ma przyjemną, kremową konsystencję i niezwykle głęboki ale jednoczenie delikatny smak. Można go używać jako smarowidła do kanapek - np. do pracy, albo maczać w nim placki naan.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 118
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1813
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14452
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19535
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 118
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1813
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14452
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19535
Składniki
Odcedzamy 2 puszki ciecierzycy i zostawiamy 1/2 szklanki płynu z zalewy. Do ciecierzycy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i blendujemy. Podczas blendowania wlewamy po trochę zalewy z ciecierzycy, do momentu, aż nasza pasta uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Nasiona kuminu i kolendry rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do pasty. Dosypujemy również czarny pieprz i sól, dodajemy pastę tahini i sok z połówki cytryny. Całość starannie mieszamy łyżką.
Gotowy hummus przekładamy na talerz i palcem lub łyżką robimy w nim wgłębienia przypominające spiralę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy chili oraz sezamem. Talerz dekorujemy natką świeżej kolendry.
Podajemy na ciepło, z ciepłym pieczywem lub na zimno.
Smacznego.