Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ma przyjemną, kremową konsystencję i niezwykle głęboki ale jednoczenie delikatny smak. Można go używać jako smarowidła do kanapek - np. do pracy, albo maczać w nim placki naan.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4168
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 189
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 706
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3551
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 729
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4168
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 189
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 706
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3551
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 729
Składniki
Odcedzamy 2 puszki ciecierzycy i zostawiamy 1/2 szklanki płynu z zalewy. Do ciecierzycy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i blendujemy. Podczas blendowania wlewamy po trochę zalewy z ciecierzycy, do momentu, aż nasza pasta uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Nasiona kuminu i kolendry rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do pasty. Dosypujemy również czarny pieprz i sól, dodajemy pastę tahini i sok z połówki cytryny. Całość starannie mieszamy łyżką.
Gotowy hummus przekładamy na talerz i palcem lub łyżką robimy w nim wgłębienia przypominające spiralę. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy chili oraz sezamem. Talerz dekorujemy natką świeżej kolendry.
Podajemy na ciepło, z ciepłym pieczywem lub na zimno.
Smacznego.