Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąski z cukinii urzekają wyglądem i smakiem, dlatego możesz przygotować je na przyjęcie, aby zaskoczyć swoich gości. Świetnie sprawdzą się także na lekką kolację lub wakacyjny obiad. Do przystawki możesz użyć ulubionej ryby lub tofu. Obydwa składniki są na tyle delikatne, że położenie ich bezpośrednio na ruszcie grilla, może naruszyć ich strukturę i składniki się rozpadną. Zastosowanie sprytnego pomysłu na zawinięcie ryby lub tofu w plaster cukinii spowoduje, że szaszłyk będzie miał zwartą formę, atrakcyjny wygląd, finalnie tworząc oryginalne danie.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Przygotuj marynatę. Do miski wlej oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, pieprz i zioła. Pokrój rybę na podłużne paski i włóż do marynaty. Rybę możesz zastąpić tofu. Marynuj przez 30 minut w lodówce (tofu możesz zostawić na dłużej, najlepiej na całą noc).
Umyj cukinię i pokrój na podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Wyjmij rybę lub tofu z lodówki, delikatnie odsącz z nadmiaru marynaty i układaj na skraju cukiniowego plastra. Zawijaj roladki.
Namocz patyczki do szaszłyków w ciepłej wodzie. Naprzemiennie nabijaj pomidorki oraz cukiniowe roladki na szpatułki. Grilluj przekąskę na klasycznym grillu przez około 20 minut obracając z każdej ze stron. Możesz upiec przekąski w piekarniku nagrzanym do 190° C przez 15 minut.
Przekąski z cukinii podawaj zimne lub gorące w towarzystwie lekkiego sosu jogurtowego i sałatki z sezonowych warzyw.