Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ćwikła domowa to chyba jedno z najbardziej popularnych dodatków obiadowych. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Buraki są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, a także mogą zahamować powstawanie zmian miażdżycowych. Same ćwikła są lekko kwaskowate dzięki dodatkowi soku z cytryny. Koniecznie trzeba także dodać chrzan, który odpowiada za klasyczną i rozpoznawalną ostrość. Sama surówka jest szybka w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na upieczenie buraków.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 84
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 222
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 272
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 429
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 84
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 222
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 272
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 429
Składniki
Buraki umyj i dobrze osusz. Zawiń je w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 45-60 minut, w zależności od wielkości warzyw. Ich miękkość sprawdzaj widelcem.
Kiedy buraki będą już miękkie, wyjmij je z piekarnika i odłóż do wystudzenia. Jeszcze delikatnie ciepłe warzywa obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz też użyć blendera.
W garnku rozgrzej masło. Dodaj buraczki i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez ok. 5 minut.
Całość przestudź. Dopraw ćwikła domowe przyprawami, sokiem z cytryny i chrzanem. Wymieszaj i odstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Po tym czasie ćwikła wyjmij i skosztuj. W razie potrzeby ewentualnie dopraw jeszcze do smaku zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Tak wykonane przetwory możesz przechowywać w słoikach w lodówce lub zapasteryzować. Podawać jako dodatek do obiadu.