Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ćwikła domowa to chyba jedno z najbardziej popularnych dodatków obiadowych. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Buraki są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, a także mogą zahamować powstawanie zmian miażdżycowych. Same ćwikła są lekko kwaskowate dzięki dodatkowi soku z cytryny. Koniecznie trzeba także dodać chrzan, który odpowiada za klasyczną i rozpoznawalną ostrość. Sama surówka jest szybka w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na upieczenie buraków.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 33
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 33
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Składniki
Buraki umyj i dobrze osusz. Zawiń je w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 45-60 minut, w zależności od wielkości warzyw. Ich miękkość sprawdzaj widelcem.
Kiedy buraki będą już miękkie, wyjmij je z piekarnika i odłóż do wystudzenia. Jeszcze delikatnie ciepłe warzywa obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz też użyć blendera.
W garnku rozgrzej masło. Dodaj buraczki i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez ok. 5 minut.
Całość przestudź. Dopraw ćwikła domowe przyprawami, sokiem z cytryny i chrzanem. Wymieszaj i odstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Po tym czasie ćwikła wyjmij i skosztuj. W razie potrzeby ewentualnie dopraw jeszcze do smaku zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Tak wykonane przetwory możesz przechowywać w słoikach w lodówce lub zapasteryzować. Podawać jako dodatek do obiadu.