Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe wędliny - schab suszony w ziołach

Domowe wędliny - schab suszony w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4576

Dodano:

Odsłon: 23243

Miesiąc czekania! Dokładnie 32 dni! Ale warto! Zapeklowany schab, otoczony w ziołach i suszony na wolnym powietrzu - prawie szynka parmeńska! Doczekałem się, spróbowałem - sklepowe wędliny poszły do kosza! I cena również zachęcająca - wyszło ok. 23 zł za kilogram rewelacyjnej wędliny!

Składniki

  • kawałek schabu (u mnie ok. 1,2 kg)
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • po łyżce: majeranku, tymianku i ziaren pieprzu
  • dwa ząbki czosnku (posiekane i roztarte z odrobiną soli)
  • łyżeczka gorczycy
  • dwa listki laurowe
  • 3 - 4 ziarna jałowca
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Domowe wędliny - schab suszony w ziołach

Przygotowanie

  1. Kawałek mięsa umyj, osusz dokładnie i natrzyj łyżką soli.
    Włóż do szklanego lub kamionkowego naczynia i trzymaj w lodówce 2 dni.
    Co dwanaście godzin zlej cały płyn, który się zebrał w naczyniu i obróć mięso.
    Powtórz cały cykl (bez mycia, oczywiście), nacierając mięso cukrem.

  2. Wszystkie zioła i przyprawy utrzyj dość drobno w moździerzu.
    Natrzyj nimi dokładnie mięso i, podobnie jak wcześniej, marynuj minimum 2 dni, obracając co 12 godzin. U mnie już prawie nie było co odlewać.

  3. Zamarynowane mięso włóż razem z przyprawami do pończochy - sugerowałbym nową, nieużywaną ;-)
    Zawieś w ciepłym, przewiewnym miejscu na minimum 2 tygodnie. U mnie wisiało 3 tygodnie w kuchni. Przez pierwszy tydzień zwierzaki (a mam psa i kota) siadywały pod szafką, nad którą wisiał schab, ale potem im spowszedniało.

  4. Dzisiaj już ja nie wytrzymałem i zabrałem się do krojenia!
    Nożem - poważne wyzwanie, trzeba użyć krajalnicy, tym bardziej, że lepiej smakuje pokrojone w plasterki cienkie jak bibuła.

    Już jutro nastawiam następne, żeby było na Święta!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 19 lutego 2018 Przepis zabrałam, wędlinkę robiłam i robię ale dlaczego nie zostawiłam komentarza ? No cóż, lepiej późno niż wcale - "to" jest PYCHA. Dodaję troszkę rozmarynu (bo bardzo lubimy), ale to już takie "wariacje kulinarne" od siebie. Dzięki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 marca 2014 U nas mówią na to,,krotoszyńska szynka" albo ,,polędwica łososiowa",nie wiem dlaczego.Ale jak zwał tak zwał uwielbiam to i często kupuję.A teraz przepis mam i sama spróbuję zrobić.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 19 marca 2014 za mną też chodzi taka wędlinka :) więc i ja nastawię już na święta :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń