Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziane po brzegi bułeczki to świetny sposób na śniadanie, kolację czy imprezową przekąskę. Do nadzienia świetnie sprawdzi się mięso z rosołu, dzięki czemu nie zmarnujemy resztek, a bułeczki będą pyszne i tanie w przygotowaniu. Super smakują także na drugi dzień po przygotowaniu. Można podawać je solo lub z dodatkiem kubka domowego, pikantnego, czerwonego barszczu.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29597
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9037
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 764
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29597
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9037
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 764
Składniki
Farsz: Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem zmielić w maszynce lub blenderze. Na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę, kiedy nabierze złotego koloru dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć na mocnym gazie, do odparowania płynu. Pieczarki dodać do zmielonego mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i majerankiem.
Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, roztrzepane jajko, ciepłe mleko oraz cukier. Wyrabiać, stopniowo dolewając masło. Kiedy składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione, należy nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 50 minut. Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i chwilę wyrobić. Podzielić na 10 równych porcji. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją i lekko rozwałkować. Na środek nałożyć po 2 łyżki nadzienia i zawijając do góry brzegi ciasta dokładnie je zlepić. Bułki układać zlepieniami do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Podrośnięte bułki posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 25 minut, do ładnego zarumienienia. Podawać z ketchupem na ciepło lub zimno.
Rady: Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać do niego kilka łyżek rosołu. Dla zaoszczędzenia czasu ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba.