Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska na imprezę, do szkoły, pracy, w podróż, do wieczornego filmu czy na piknik :) Paluchy serowe z ciasta drożdżowego z mozzarellą i grana padano są miękkie i chrupiące zarazem. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5785
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5785
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 251
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę, rozkłócone jajko i stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmarować ketchupem, posypać startą mozzarellą, grana padano i oregano. Prostokąt złożyć na pół. Wycinać paski ciasta o szerokości ok. 2 cm i skręcać oba końce jednocześnie wokół własnej osi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut.
Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce.