Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe pierogi z truskawkami

Drożdżowe pierogi z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 237

To taki mój mały eksperyment, ale szczerze powiedziawszy...całkiem udany ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 450 g
  • drożdże świeże 30 g
  • cukier 4 łyżki
  • margaryna 250 g
  • jajo 1 szt
  • białko 1 szt
  • śmietana 12% 3 łyżki
  • truskawki świeże
  • Na wierzch:
  • żółtko 1 szt
  • mleko 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i skruszyć drożdże, dodać cukier i poczekać kilka minut. Następnie dodać jaj i śmietanę, zarobić ciasto.
    Gotowe schować do lodówki na ok. 60 min. Potem ciasto rozwałkować , wykrawać krążki, na których układać plasterki truskawek.

  2. Pierogi zlepić, przełożyć na blachę, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 20 min. Podawać na ciepło np. z musem truskawkowym.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń