Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia zapiekana z ziołami sprawdzi się jako samodzielny posiłek. Można wykorzystać ją również do przyrządzenia pysznej sałatki - wystarczy dodać do niej ulubioną kaszę, ser feta i roszpunkę lub dania z makaronem. Jeśli nie udało nam się jej przejeść, możemy upieczoną dynię zmiksować i podać jako pastę do kanapek lub wykorzystać do zrobienia pysznej, rozgrzewającej zupy.
Z zewnątrz lekko chrupiące w środku mięciutkie. Kotlety o dość wyrazistym smaku.
Odsłon: 236
Czasem trzeba odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego. Oto propozycja na...
Odsłon: 117
Z zewnątrz lekko chrupiące w środku mięciutkie. Kotlety o dość wyrazistym smaku.
Odsłon: 236
Czasem trzeba odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego. Oto propozycja na...
Odsłon: 117
Składniki
Dynię Hokkaido myjemy, dzielimy na pół, wydrążamy środek z pestkami i kroimy na plastry. Kawałki dyni układamy w równych odstępach na blaszce z piekarnika.
Czerwoną cebulę obieramy z łupin kroimy na ćwiartki. Główkę czosnku przekrajamy na pół w poprzek. Składniki przekładamy na blachę.
Do małej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dynie nacieramy oliwą z przyprawami - do tego celu najlepiej użyć pędzelka. Na koniec umieszczamy na blaszce gałązki tymianku.
Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 45 minut (do miękkości).