Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Empanadas to pierożki bardzo popularne w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie i Chile. Do ich zrobienia można wykorzystać ciasto podobne do francuskiego, pierogowego lub chlebowego. Nadziewane są mięsnym farszem z warzywami lub serem, mogą być smażone w oleju lub pieczone w piekarniku. U mnie dzisiaj empanadas z kruchego ciasta na bazie serka kremowego, nadziewane farszem mięsno-warzywnym. Polecam!!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 264
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1344
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4209
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1240
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 264
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1344
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4209
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1240
Składniki
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w ciasto, powinno być gładkie i ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby podsypywać mąką w czasie zagniatania. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (u mnie schładzało się całą noc).
Farsz: cebulę i czosnek siekamy drobno, papryki czyścimy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy papryki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Mięso najlepiej ugniatać widelcem, aby pozbyć się dużych grudek. Następnie dodajemy pomidora, lekko posiekane rodzynki i przyprawy. Mieszamy i całość dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Farsz nie może być mokry. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, wykrawamy koła o średnicy około 14cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Boki ładnie dociskamy widelcem. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą, obsypujemy ziarnami sezamu. Pierożki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Można podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę lub jako danie główne z dowolną surówką.