Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane jajka z wędzonym łososiem

Faszerowane jajka z wędzonym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2923

Dodano:

Odsłon: 274

Ja dziś postanowiłam zrobić jajka faszerowane serkiem śmietankowym ziołowym kanapkowym i udekorować je wędzonym łososiem. Do tego dodałam odrobinę posiekanego koperku i wyszła bardzo smaczna przekąska czy też propozycja śniadaniowa/kolacyjna.

Składniki

  • 5 jaj
  • połowa serka śmietankowego z ziołami typu Almette czyli ok. 80g
  • kilka gałązek natki koperku
  • sól, pieprz czarny mielony
  • ok.60g wędzonego łososia w plasterkach lub w ścinkach
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 10 kulek groszku konserwowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowane jajka z wędzonym łososiem

Przygotowanie

  1. Jajka włożyłam do rondla i zagotowałam. Dodałam płaską łyżeczkę soli żeby łupinki ładnie odchodziły i gotowałam ok. 10 minut. Po ugotowaniu jajka od razu odcedziłam i zalałam zimną wodą. W tej wodzie zostawiłam jajka do wystudzenia. Gdy jajka ostygły obrałam je z łupinek. Każde jajko przekroiłam na pół i wyjęłam żółtka. Żółtka wrzuciłam do miseczki. Dodałam do nich serek almette i majonez, doprawiłam odrobiną soli i pieprzu i zblendowałam na jednolitą pastę. Koperek posiekałam. Połowę koperku wrzuciłam do pasty z żółtek i dokładnie wymieszałam, a pozostałą część pozostawiłam do dekoracji. Pastę z żółtek i serka przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i taką pastą wypełniłam zagłębienia w białkach po żółtkach. Plasterki łososia podzieliłam na mniejsze kawałki. Z tych kawałków formowałam coś na kształt różyczek i utykałam je w paście. W środek każdej różyczki łososiowej włożyłam jedno ziarnko groszku konserwowego. Jajka oprószyłam pieprzem i posypałam resztą posiekanego koperku. Można też użyć do dekoracji szczypiorku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń