Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane pieczarki - pyszne i proste

Faszerowane pieczarki - pyszne i proste

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 706

Pomysł na szybką i pyszną przystawkę. Pieczarki nadziewane to świetna przekąska zarówno na święta jak i miły wieczór w gronie rodzinnym.

Składniki

  • 4 duze pieczarki
  • 12 malych pieczarek
  • 2 dag czerstwej bułki
  • 4 dag masła
  • 2 łyzki oliwy
  • 1 jajko
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz
  • Mleko do namoczenia bułki
  • Niewielka ilość tartego twardego sera typu parmezan
  • Bułka tarta
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowane pieczarki - pyszne i proste

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić. Trzony dużych pieczarek usunąć .Drobno posiekać lub zmiksować z małymi pieczarkami.

  2. Pieczarki do faszerowania wydrążyć, skropić sokiem z cytryny i minimalnie posolić.

  3. Bułke namoczoną w mleku odcisnąć i wymieszać z posiekanymi grzybami, jajkiem, natką pietruszki, ziołami prowansalskimi. Doprawic solą i pieprzem.

  4. Pieczarki nadziać farszem, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posypać bułką tartą. Na wierzchu położyc kawałki masła.

  5. Zapiekaż około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

  6. Po wyjęciu posypać tartym serem i szczyptą naci pietruszki.

  7. Podawać z białym pieczywem.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń