Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Palce lizać! Doskonałe na imprezki. Farsze można wykorzystać również do faszerowanych jajek.
Składniki:20 pomidorków koktajlowych lub 10 podłużnych.Farsz z łososia i migdałów: płaty wędzonego łososia – 50 g; migdały bez skórki – 3 łyżki; majonez – 3-4 łyżki; posiekany koperek – 1 łyżka; połówka cytryny; świeżo mielony pieprz, sól
Farsz z kaparów i czarnych oliwek: 12 czarnych oliwek; kapary – 3 łyżki; majonez – 3-4 łyżki; 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę; świeżo mielony pieprz, sól
Jeśli chcemy użyć do pomidorów obu farszy, należy zmniejszyć ilość wszystkich składników mniej więcej o połowę. Z umytych i osuszonych pomidorków ściąć wierzchołek (podłużne pomidory przeciąć na pół), wydrążyć. Jeśli pomidorki nie chcą ładnie stać, należy również odciąć cieniutki plasterek u podstawy. Wydrążone pomidorki odwrócić i postawić na papierowym ręczniku, żeby się odsączyły. Po przygotowaniu farszu, nadziewać łyżeczką, udekorować wedle uznania i wstawić do lodówki na ok. 10 - 15 min. (lub dłużej, do momentu podania)
Farsze: Z łososia i migdałów:
Łososia skropić sokiem z cytryny, migdały drobno posiekać. Wymieszać składniki i rozgnieść widelcem, dodać majonez, nadal zagniatać widelcem. Dodać świeżo mielonego pieprzu i soli do smaku, wsypać koperek. Jeśli mamy w domu blender, kolejność łączenia składników powinna być trochę inna, najpierw łączymy łososia z majonezem, tak by powstał gładki sos, na konieć na chwilkę wrzucamy migdały oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
* Jeśli farsz robimy do jajek: ugotowane na twardo jajka, obieramy, kroimy na pół, połówkę każdego jajka wydrążamy. Wydrążone żółtko i drobinki białka, drobno siekamy i dodajemy do łososia. Dalej przepis nie zmienia się.
Z czarnych oliwek i kaparów:
Odsączyć oliwki i kapary na papierowym ręczniku, po czym drobno posiekać i przesypać do miski. Do oliwek i kaparów dodajemy zmiażdżony czosnek i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Do obiadu ,do kanapek ,na przekąskę ,na zimno ,na ciepło...
Odsłon: 12488
Mięciutkie, soczyste i kruche plastry mięsa w sosie delikatnie pomidorowym. P...
Odsłon: 10310
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj to pyszne danie ze smakowitym sosem...
Odsłon: 7669
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 799
Mięciutkie, soczyste i kruche plastry mięsa w sosie delikatnie pomidorowym. P...
Odsłon: 10310
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj to pyszne danie ze smakowitym sosem...
Odsłon: 7669
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 799
Składniki
Składniki:20 pomidorków koktajlowych lub 10 podłużnych.Farsz z łososia i migdałów: płaty wędzonego łososia – 50 g; migdały bez skórki – 3 łyżki; majonez – 3-4 łyżki; posiekany koperek – 1 łyżka; połówka cytryny; świeżo mielony pieprz, sól Farsz z kaparów i czarnych oliwek: 12 czarnych oliwek; kapary – 3 łyżki; majonez – 3-4 łyżki; 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę; świeżo mielony pieprz, sól
Jeśli chcemy użyć do pomidorów obu farszy, należy zmniejszyć ilość wszystkich składników mniej więcej o połowę. Z umytych i osuszonych pomidorków ściąć wierzchołek (podłużne pomidory przeciąć na pół), wydrążyć. Jeśli pomidorki nie chcą ładnie stać, należy również odciąć cieniutki plasterek u podstawy. Wydrążone pomidorki odwrócić i postawić na papierowym ręczniku, żeby się odsączyły. Po przygotowaniu farszu, nadziewać łyżeczką, udekorować wedle uznania i wstawić do lodówki na ok. 10 - 15 min. (lub dłużej, do momentu podania)
Farsze: Z łososia i migdałów: Łososia skropić sokiem z cytryny, migdały drobno posiekać. Wymieszać składniki i rozgnieść widelcem, dodać majonez, nadal zagniatać widelcem. Dodać świeżo mielonego pieprzu i soli do smaku, wsypać koperek. Jeśli mamy w domu blender, kolejność łączenia składników powinna być trochę inna, najpierw łączymy łososia z majonezem, tak by powstał gładki sos, na konieć na chwilkę wrzucamy migdały oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. * Jeśli farsz robimy do jajek: ugotowane na twardo jajka, obieramy, kroimy na pół, połówkę każdego jajka wydrążamy. Wydrążone żółtko i drobinki białka, drobno siekamy i dodajemy do łososia. Dalej przepis nie zmienia się.
Z czarnych oliwek i kaparów: Odsączyć oliwki i kapary na papierowym ręczniku, po czym drobno posiekać i przesypać do miski. Do oliwek i kaparów dodajemy zmiażdżony czosnek i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Babeczki z duszonym karczkiem
Przekąski
Galareta z golonki według Dariusza:-)
Przekąski
Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami
Przekąski
Kotlety jajeczne z brokułem
Babeczki z duszonym karczkiem
uwielbiam ciasto kruch-drożdżowe, nie wymaga duzo pracy, zawsze się udaje a s...
Odsłon: 6
Galareta z golonki według Dariusza:-)
Trochę pracochłonna ,ale warto przyrządzić . Dla tych , którzy oczywiście...
Odsłon: 129