Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Palce lizać! Doskonałe na imprezki. Farsze można wykorzystać również do faszerowanych jajek.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 23851
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1063
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4381
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1164
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1312
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4347
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 23851
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1063
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4381
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1164
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1312
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4347
Składniki
Składniki:20 pomidorków koktajlowych lub 10 podłużnych.Farsz z łososia i migdałów: płaty wędzonego łososia – 50 g; migdały bez skórki – 3 łyżki; majonez – 3-4 łyżki; posiekany koperek – 1 łyżka; połówka cytryny; świeżo mielony pieprz, sól Farsz z kaparów i czarnych oliwek: 12 czarnych oliwek; kapary – 3 łyżki; majonez – 3-4 łyżki; 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę; świeżo mielony pieprz, sól
Jeśli chcemy użyć do pomidorów obu farszy, należy zmniejszyć ilość wszystkich składników mniej więcej o połowę. Z umytych i osuszonych pomidorków ściąć wierzchołek (podłużne pomidory przeciąć na pół), wydrążyć. Jeśli pomidorki nie chcą ładnie stać, należy również odciąć cieniutki plasterek u podstawy. Wydrążone pomidorki odwrócić i postawić na papierowym ręczniku, żeby się odsączyły. Po przygotowaniu farszu, nadziewać łyżeczką, udekorować wedle uznania i wstawić do lodówki na ok. 10 - 15 min. (lub dłużej, do momentu podania)
Farsze: Z łososia i migdałów: Łososia skropić sokiem z cytryny, migdały drobno posiekać. Wymieszać składniki i rozgnieść widelcem, dodać majonez, nadal zagniatać widelcem. Dodać świeżo mielonego pieprzu i soli do smaku, wsypać koperek. Jeśli mamy w domu blender, kolejność łączenia składników powinna być trochę inna, najpierw łączymy łososia z majonezem, tak by powstał gładki sos, na konieć na chwilkę wrzucamy migdały oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. * Jeśli farsz robimy do jajek: ugotowane na twardo jajka, obieramy, kroimy na pół, połówkę każdego jajka wydrążamy. Wydrążone żółtko i drobinki białka, drobno siekamy i dodajemy do łososia. Dalej przepis nie zmienia się.
Z czarnych oliwek i kaparów: Odsączyć oliwki i kapary na papierowym ręczniku, po czym drobno posiekać i przesypać do miski. Do oliwek i kaparów dodajemy zmiażdżony czosnek i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.