Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki po bałkańsku to świetna przystawka. Przepis inspirowany kuchnią bałkańską. Możecie do niego użyć gotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi. Przepis na domowy ajwar znajdziecie na moim blogu ;)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5922
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 643
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 789
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5922
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 643
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 789
Składniki
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
Mięso mielone wrzucamy na patelkę i zalewamy mlekiem. Dusimy je aż cały płyn odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ajwar. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi. Ziemniaki pieczemy w 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią. Smacznego ;)