Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane ziemniaki po bałkańsku

Faszerowane ziemniaki po bałkańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4473

Dodano:

Odsłon: 1257

Faszerowane ziemniaki po bałkańsku to świetna przystawka. Przepis inspirowany kuchnią bałkańską. Możecie do niego użyć gotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi. Przepis na domowy ajwar znajdziecie na moim blogu ;)

Składniki

  • około 8 dużych ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • szklanka mleka
  • ząbek czosnku
  • 150 ml ostrego ajwaru
  • kawałek sera halloumi
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowane ziemniaki po bałkańsku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.

  2. Mięso mielone wrzucamy na patelkę i zalewamy mlekiem. Dusimy je aż cały płyn odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ajwar. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi.

    Ziemniaki pieczemy w 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń