Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki po bałkańsku to świetna przystawka. Przepis inspirowany kuchnią bałkańską. Możecie do niego użyć gotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi. Przepis na domowy ajwar znajdziecie na moim blogu ;)
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 104
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 41
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35657
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 104
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 41
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35657
Składniki
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
Mięso mielone wrzucamy na patelkę i zalewamy mlekiem. Dusimy je aż cały płyn odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ajwar. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi. Ziemniaki pieczemy w 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią. Smacznego ;)