Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste faworki, nadają się idealnie na karnawał i tłusty czwartek.
Mikser, patelnia lub garnek
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 522
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 151
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 306
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 349
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 522
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 151
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 306
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 349
Składniki
W misce zmiksować wszystkie składniki i ugnieść na kulę. Ciasto powinno dobrze się kleić, ale nie być na mokre (jeśli jest za suche należy dodać więcej śmietany). Ciasto zostawić w lodówce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na bardzo cienki płat. Takie ciasto pokroić na paski, a następnie małe kawałki ścięte na ukos na końcach. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie, a następnie przewlec przez nie jeden koniec ciasta.
Na patelni (lub garnku) rozgrzać dużą ilość oleju. Faworki smażyć, tak aby obie strony przybrały złocisty kolor i wyjmować cedzakiem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!!