Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste faworki, nadają się idealnie na karnawał i tłusty czwartek.
Mikser, patelnia lub garnek
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6431
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 114
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 864
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2225
Królowa grilla :)
Odsłon: 1636
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6431
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 114
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 864
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2225
Królowa grilla :)
Odsłon: 1636
Składniki
W misce zmiksować wszystkie składniki i ugnieść na kulę. Ciasto powinno dobrze się kleić, ale nie być na mokre (jeśli jest za suche należy dodać więcej śmietany). Ciasto zostawić w lodówce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na bardzo cienki płat. Takie ciasto pokroić na paski, a następnie małe kawałki ścięte na ukos na końcach. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie, a następnie przewlec przez nie jeden koniec ciasta.
Na patelni (lub garnku) rozgrzać dużą ilość oleju. Faworki smażyć, tak aby obie strony przybrały złocisty kolor i wyjmować cedzakiem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!!